A e dini pse kunata është më problematíke se vjehrra?

created by Polish

Ju nuk keni nevojë të prisni deri në darsëm për ta kuptuar se një zonjë tjetër ndoshta do të bëhey ‘vjerra juaj’ pas martesës.

Gjithsesi, edhe pse besimi popullor thekson se ajo është një nga më të ndërlikuarat për t’u marrë me të, disa gra mendojnë se ka një çmim më të madh për t’u paguar për partnerin tuaj: motrën e tij.

Ne kemi mbledhur disa fakte interesante që mund të shpjegojnë se pse disa nga ne besojnë që kunatat janë rivalet e vërteta.

Lidhja midis një nëne dhe djalit të saj është aq e fortë, sa është e drejtë të thuhet se ta shohësh atë duke i prerë lidhjet dhe duke e ridrejtuar vëmendjen ndaj një gruaje tjetër për të mirë duhet të jetë e dh’imbshme.

Gjithsesi disa studime kanë sugjeruar që marrë’dhënia midis një vjehrre dhe nuses së saj zakonisht nuk është edhe aq armiqësore. Në të vërtetë, p ro blemet mund të vijnë nga kunata.

Në një anketë në internet, i kryer nga gazeta kiliane La Tercera, u kërkoi 600 njerëzve të ndanin disa detaje në lidhje me marrë’dhëniet me vjehrrat e tyre. Ata kërkuan nga pjesëmarrëset të deklaronin se cilin nga anëtarët e familjes së partnerit të tyre ata i konsideronin më p ro ble matikë.

Sondazhi tregoi se një 32% e mirë vuri në dukje vjehrrën si marrëdhënien e tyre më të diskutueshme, një 56% e lartë zgjodhi kunatën e tyre, si “personazhin negativ” të vërtetë.

Rezultatet e sondazhit janë interesante, por arsyet pas tyre janë të qarta, siç mendon Paula Sáez, një psikologe kiliane nga Universiteti Diego Portales. Ajo deklaroi se kur bëhemi të rritur, bashkëmoshatarët tanë zëvendësojnë prindërit tanë si figura më e fortë në jetën tonë, sepse ne duhet të jemi përgjegjës për të ardhmen, një realitet që ndajmë me brezin tonë.

Kjo është arsyeja pse njerëzit ndihen më afër vëllezërve dhe motrave të tyre dhe krijojnë një klan të fortë si brezi i ardhshëm. Një klan kunata juaj do të donte të mbronte, ki kujdes.

Por ka motive të tjera prapa asaj kunate k on fli ktuoze. Sáez gjithashtu beson se rolet familjare që janë praktikuar që nga fëmijëria gjithashtu luajnë një rol. Nëse motra e madhe ka ndjerë vazhdimisht të drejtë të shprehë pikëpamjet e saj mbi jetën e vëllait, në momentin që sheh se ka filluar të hu mbasë autoritetin ndaj gruas së re, lind fë rkimi, sepse partneri i ri ndihet i kër cë n uar.

Mund të ketë edhe një arsye tjetër prapa gjithë kësaj. Psikologu Terri Apter shpjegon se shpesh ndodh që rivaliteti midis vëllezërve dhe motrave të luajë një rol, madje edhe i llojit të pavetëdijshëm. Nëse e dashura juaj dhe motra e tij nuk kanë qenë në raporte të mira për një kohë të gjatë, ka të ngjarë që ju të konsideroheni gjithashtu “persona-non-grata” prej saj, duke e bërë darkën familjare shumë më të vë shtirë.

Së fundmi, disa studime tregojnë se foshnjat krijojnë një lidhje të fortë me vëllezërit e motrat, e ngjashme me lidhjen që krijojnë me nënat e tyre. Kjo lidhje do të shpjegojë pse ato bëhen një objektiv që ka nevojë për mbrojtje dhe një burim sigurie në të njëjtën kohë, duke e shndërruar të dashurën ose gruan e re në një k ërc ë nim për atë lidhje.

 

 

Be the first to comment on "A e dini pse kunata është më problematíke se vjehrra?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*